Puțină lume știe că barajul Gura Apelor este cel mai înalt baraj din România (168 m înălțime), cu doi metri mai înalt decât Vidraru. La vremea construcției, barajul Gura Apelor era cel mai mare baraj de anrocamente (bolovani, piatră, etc) și miez de argilă din Europa, iar dimesniunile sale le întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops ! (sursa: Wikipedia)
Iar când un caiacist aude de ”cel mai mare” , normal că primul gând e ”hai să-l vedem și să ne dăm!”. Așa că Hibiscus Sport & Friends și-a încercat caiacele pe Gura Apelor și putem spune că a fost una dintre cele mai frumoase ture de toamnă! Pădure ruginie, un baraj cu apă limpede în culori variate de albastru cu verde, un pic de vânt, un pic de valuri, câteva stânci spectaculoase pentru pozat, cinci capre negre și o mulțime de prieteni voioși pe caiace frumoase!
Pentru pasionații de istorie, zona e deosebit de ofertantă. Natura, istoria, monumentele și tradițiile zonei pot oferi o adevarata călatorie prin vremi, fiecare etapă fiind marcată de urme ce atestă lunga poveste a locurilor. Aventura începe în urmă cu milioane de ani, când s-au format primele roci ce alcătuiesc munții din jur, se derulează în vremea dinozaurilor (cine știa că Țara Hațegului era o insulă tropicală cu vulcani și dinozauri?), în timpul glaciațiunilor și ne poartă apoi în vremea oamenilor din Paleolitic, continuă în vremea dacilor și a romanilor (Sarmizegetusa Ulpia Traiana, biserica Densuș), a cavalerilor medievali cu cetățile și castelele lor (Castelul Corvinilor), și ajunge până în ziua de azi.
Nu am reușit sa vizităm chiar tot ce ne-am propus, așa că ne vom întoarce cu siguranță. Mulțumiri gazdei noastre Călin din Deva, care s-a ocupat de organizare și ne-a fost ghid de nădejde!
Ne vedem pe apă!